21 Maj

ZIELONE ŚWIĄTKI W STARYM TARGU

Tradycyjnie w dniu Zesłania Ducha Świętego odbyły się uroczystości Wojewódzkiego Święta Ludowego. Tym razem liczne delegacje ludowców z Pomorza stawiły się do Starego Targu w powiecie sztumskim. Mszy Świętej w Kościele Parafialnym Św. Szymona i Św. Judy Tadeusza przewodniczył Jego Ekscelencja biskup elbląski dr Jacek Jezierski. Oficjalne uroczystości odbyły się na gminnym stadionie gdzie w imieniu Prezesa PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza odznaczenia ruchu ludowego i legitymacje członkowskie wręczył Poseł na Sejm RP Krzysztof Paszyk. Za zasługi dla ruchu ludowego Medal im. Wincentego Witosa odebrali Henryk Piepiórka i Jan Kamiński. Naczelny Komitet Wykonawczy PSL przyznał także odznaczenia Złota Koniczynka które zostały wręczone Andrzejowi Byrce, Tadeuszowi Dietrichowi, Edwardowi Kaczyńskiemu, Tadeuszowi Korzeniowskiemu, Iwonie Kurkowskiej, Gracjanowi Kuryłowiczowi, Tadeuszowi i Waldemarowi Olejnikom, Andrzejowi Pałce i Marianowi Płazie.