03 Cze

WOJEWÓDZKIE ŚWIĘTO LUDOWE W PELPLINIE

Obchody Wojewódzkiego Święta Ludowego rozpoczęły się tradycyjnie Mszą Świętą w intencji ruchu ludowego, która została odprawiona w Bazylice Katedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Pelplinie. Delegacja pocztów sztandarowych powiatowych organizacji PSL oraz uczestniczących gości przemaszerowała w akompaniamencie orkiestry do Miejskiego Ośrodka Kultury gdzie wręczono odznaczenia i medale pamiątkowe Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Medal Wolności i Demokracji im. Stanisława Mikołajczyka za działalność na rzecz Ruchu Ludowego otrzymali Franciszek Komasara i Andrzej Flisik. Medale 120 – lecia Ruchu Ludowego otrzymali Marek Kluczyński, Stefan Kata. Medale imienia Wincentego Witosa otrzymali Halina Bianga, Eugeniusz Płóciennik Jurand Kolaska, Alojzy Klimczak, Jan Jednacz, Odznaczenia Polskiego Stronnictwa Ludowego Złota Koniczynka otrzymali Małgorzata Kołodziejczyk, Mariola Mróz, Radosław Szatkowski, Janusz Laskowski. Gościem honorowym Święta był Przewodniczący Rady Naczelnej PSL, Poseł do Parlamentu Europejskiego – Jarosław Kalinowski.